Vart går pengarna när Hela Sverige skramlar?

unnamedIgår samlades den fantastiska summan 40,2 miljoner in under fyratimmars konserten ”Hela Sverige skramlar – En konsert till förmån för människor på flykt”! Siffran kan jämföras mot Musikhjälpens insamling 2014 då 30,5 miljoner samlades under den vecka som insamlingen pågick. Intresset för galan har varit stort ända sedan projektet drogs igång för 3 veckor sedan och initiativtagarna har själva i intervjuer uttryckt sin glädje och förvåning till det engagemang de möts av. Galan enade inte bara människors engagemang utan skapade även ett unikt samarbete när galan samsändes i  public service och flera play kanaler så som TV4 Play, TV3 Play och Kanal 5 Play samtidigt.

Flera givare har trott att den insamlande summan kommer gå till UNHCR – FN:s flykting organ men faktum är att under Hela Sverige skramlar gjordes ett antal olika insamlingar. Vi på Charity Rating vill hjälpa dig som givare att bena ut vilka organisationer som var delaktiga och hur mycket pengar varje organisation fick. Under dagen har vi varit i kontakt med de olika insamlingskanalerna i ett försök att tydliggöra detta.

Hela Sverige skramlar – UNHCR
Galan hölls i förmån till UNHCR och biljettintäkterna från den fullsålda arenan samt vinsten av försäljningen efterskänks till UNHCR. Galan arrangerades med hjälp av ideella krafter. Ericsson Globe valde att för första gången låna ut lokalen globen gratis, de deltagande artisterna ställde samtliga upp gratis och personalen på plats arbetade volontärt under kvällen. Än vet vi inte vilken summa detta genererade för UNHCR men Charity Rating har varit i kontakt med arrangörerna bakom Hela Sverige skramlar under dagen som lovat att återkoppla så snart en sammanställning gjorts.

SVT och SR – Radiohjälpen
31,1 miljoner samlades in till Radiohjälpen. Radiohjälpen är SVT:s, Sveriges Radios och Utbildningsradions samordningsorganisation för insamlingsverksamhet för humanitära ändamål. Radiohjälpen driver inte själv projekt utan finansierar insatser som görs av svenska partnerorganisationer.

TV4 Play
TV4 Play samlade in till sin insamlingsgrupp TV4 Hjälpen som samlar in till Röda Korset, Läkare Utan Gränser, Sverige för UNHCR, Unicef och Rädda Barnen. TV4 har under ett antal veckor bedrivit insamling till människor på flykt och kunde inte i nuläget svara på exakt hur mycket pengar som samlades in under gårdagens gala dock kan vi berätta att TV4 har sammanlagt (inklusive gårdagens gala) samlat in cirka 12 miljoner kronor som kommer att fördelas mellan de fem organisationerna.

TV3 Play
TV3 Play samlade in till UNHCR. MTG som äger TV3 Play har under cirka tre veckors tid hänvisat till UNHCR:s insamling i sina radio- och tv-kanaler och alltså inget eget insamlingskonto. TV3 kan därför inte svara på exakt hur mycket pengar som inkommit just under galakvällen.

Kanal 5 Play
Kanal 5 Play samlade in till Röda Korset.

Charity Rating har sökt Kanal 5 för att fråga hur mycket som samlats in men inte fått tag i dem. Övriga sändande mediers insamlingar har hänvisats till Sverige för UNHCR.

Charity Rating kommer att fortsätta följa era bidrag – för mer information följ oss på Facebook www.facebook.com/charityrating eller besök vårt digitala verktyg Givarguiden där du hittar jämförbar information om över 200 av Sveriges ideella organisationer.

 

Dela: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email

Relaterade inlägg