Tiggare återvänder till Sverige trots löften om bättre liv i Rumänien

2015 har varit ett framgångsrikt år för organisationen Hjärta till Hjärta. Hjärta till Hjärtas korgprojekt har hyllats och lyfts fram som en förebild på projekt som faktiskt kan hjälpa EU-migranter till ett bättre liv utan tiggeri som inkomstkälla. Självaste statsministern har gått ut och stött projektet offentligt. Idag sändes Kaliber i P1 som har granskat projektet där en annan bild kommer fram.

Hjärta till Hjärta har genom ett nystartat korgflätningsföretag i Rumänien skapat arbetstillfällen för personer som tigger i Sverige. 25 personer är anställda i företaget och korgtillverkarna betalar skatt på sin inkomst och får del av sociala förmåner som sjukförsäkring och pension. På Hjärta till Hjärtas hemsida står det om lön på 3 600 konor i månaden efter skatt. Men Kalibers granskning visar att flera personer som har anställts av företaget har hoppat av projektet och vissa även återvänt till tiggeri i Sverige. Anledningen är den låga ersättningen.

Kaliber har pratat med nio personer som vittnar om att de tjänar så dåligt att det är mer lönsamt att tigga och därför återvände de till Sverige. Bilden Kaliber presenterar skiljer sig från den som presenteras på Hjärta till Hjärtas hemsida där framgångshistorier lyfts om personer som reparerat sina hus, bokat tid för att gå till tandläkaren och till och med vill åka till Sverige som turister, tack vare att de nu får en inkomst via Hjärta till Hjärtas verksamhet. Det är två olika bilder som presenteras.

I november 2015 lanserades insamlingsinitiativet av City i Samverkan och Stockholms Handelskammare där insamlade medel går till tre organisationer verksamma i Rumänien, däribland Hjärta till Hjärta. Charity Rating har pratat med City i Samverkans VD Per Eriksson som meddelar att han ännu inte hört programmet och därför inte kan uttala sig. Han säger att de vill höra Hjärta till Hjärtas förklaring till kritiken innan de kan uttala sig om hur de kommer agera.

På Hjärta till Hjärtas Facebooksida kommenterade de idag (9 maj):  ”Vi håller på att sammanställa fakta för att bemöta Kalibers påståenden om korgflätningsprojektet i Rumänien. Vi ser allvarligt på den kritik som framkommit i programmet och kommer att se över våra ersättningsnivåer till korgmakarna. Vi återkommer med mer information.”

Charity Rating kommer på uppdrag av givare att följa debatten och väntar på Hjärta till Hjärtas kommentar.

Här kan du lyssna på första delen av Kalibers granskning.

Dela: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email

Relaterade inlägg