Skånepågen som blev riskkapitalist och filantrop

mikael ahlstrom_ok_01Som många givare började Mikael med att ge till organisationer via autogiro för att stötta projekt och organisationer som gjorde nytta där inte det offentliga alltid kan. Idag är han grundare och ordförande för Charity Rating, grundare till stiftelsen CHELHA och hans filantropiska åskådning genomsyrar även andra delar av hans affärsverksamhet.

Charity Rating är en produkt av ett intresse för värdeskapande och en nyfikenhet på var våra gåvor tar vägen. ”För 10 år sedan gick jag på stan och la några kronor i en bössa och då slog det mig att jag gett i några år men jag hade ingen koll vart pengarna egentligen tog vägen”. Mikael insåg att han aldrig läst några årsredovisningar och kontrollerat organisationernas arbete utan gav till organisationer då de hade välkända varumärken.

”När jag kommer hem efter min stadsrunda kontaktade jag de 4-5 organisationer jag gav till och bad om deras årsredovisningar. Den första årsredovisningen jag fick hem var på 100 sidor lång och tryckt på oerhört fint papper, som en reklamfolder för en modeprodukt. När jag höll årsredovisningen i handen blev jag onekligen en smula skeptisk. Min initialt negativa reaktion förbyttes dock till en mer positiv syn när jag läste i verksamhetsberättelsen om en man som donerat 5 miljoner kronor, en sjukpensionär som har pantat flaskor, kört kundvagnar, och donerat sina livsbesparingar till organisationen. Tyvärr övergick Mikaels glädje snabbt och han blev åter skeptisk när han såg att samma organisation spekulerat bort en tredjedel av sitt kapital, närmare 1,2 miljarder kronor hade blivit 800 miljoner.

Vid en närmare titt på saken insåg Mikael snart att varken Länsstyrelsen, Svensk Insamlingskontroll eller FRII tittade på kapitalförvaltningen. ”Det var ingen som brydde sig. Så jag anlitade en konsultfirma att finna internationella motsvarigheter, till det som sedan blev Charity Rating, och anställde en projektledare som undersökte om det fanns ett intresse för en sådan här typ av organisation. Nästa år firar vi vårt 10 års jubileum”.

Under det decennium som Charity Rating har funnits har det skett en stor utveckling. För det första ser Charity Rating idag en större öppenhet hos organisationerna, ett större intresse för att mäta resultat samt redogöra och berätta för donatorer om de resultaten. ”Det känns som att hela sektorn håller på att professionaliseras – att det hela tiden sker en förbättring. Jag tror ändå att det totala värde man skapar är högre om man tillåter mer ”hjärna” i processen – alltså mer analys och utvärdering av arbetet. Nästan alla inom sektorn vill ju väl, vill göra skillnad men kanske bara ”producerar” på 70% av det de kunde göra. Om man ökar det till 85% har du skapat mycket mer värde – utan att nödvändigtvis förlora originaltanken eller hur man arbetar”.

Mikael fortsätter och säger att ”om Givarguiden var mer känd så skulle den göra ännu större skillnad, för det är en jättebra tjänst. Många människor vill ge idag men precis som med andra saker väljer man den organisation som marknadsför sig bäst, som har det starkaste varumärket. Så gjorde jag som sagt också tidigare. Givarguiden är ett faktiskt ett helt unikt instrument. Många organisationer har också uppskattat att någon utifrån har tittat på deras arbete, ställt frågor och ibland satt press för då har de blivit tvingade att på egen hand ta tag i saker”. 

Dela: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email

Relaterade inlägg