Att försöka är inte gott nog

Jessica Bederoff Stenvad har varit analytikeransvarig, rådgivare och numera styrelseledamot i Charity Rating. Om någon kan verksamheten så är det hon. Jessica tror att en professionalisering av sektorn är av godo och nöjer sig inte med att bara ”försöka”. 

Jessica var 2005 delaktig i arbetet med att samla in information till Givarguiden – första gången man samlade information om den ideella sektorn på ett sakligt och kritiskt vis.

”Från början var ambitionen att verkligen skapa en ”rating” och en ranking men efter att lanserat idén till de ideella organisationerna och försökt få in data för att skapa en rating blev det tydligt ganska snabbt att det då inte var görbart. Branschen var helt enkelt inte mogen för det. Så då skapade vi en informationssida där man kunde göra jämförelser så givare kunde läsa på och skapa egna värderingarsparametrar. Det skapade ju visst rabalder i branschen.”

Efter att Jessica arbetat som managementkonsult på Arkwright och på World Food Programme kom hon tillbaka till Charity Rating 2010. Tillbaka till en bransch som var betydligt mer medveten och diskuterarade uppföljning. Samtidigt behövs Charity Rating fortfarande. ”Det är relevant för att folk i allmänhet går runt och undrar var deras donerade pengar hamnar någonstans. De flesta undrar men gör inga större efterforskningar. För den givaren som vill veta mer är det ofta en utmaning och då är det bra att det finns en samlande kraft i det arbetet. Så Charity Rating bidrar väl egentligen till att givare engagerar sig ”bättre”.

Och sen var det där med att bara försöka. ”Jag tycker det är väldigt viktigt att kombinera ambitionen att göra gott med att göra det på ett bra sätt. Jag tror tyvärr att alldeles för många, både som jobbar inom ideella sektorn och de som skänker pengar, är lite nöjda med att ha försökt. Jag tror inte riktigt på den idén, om man ska göra något så ska man göra det bra. Charity Rating gör det möjligt att förstå om ambitionen och effekten av ens engagemang överensstämmer.”

Dela: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email

Relaterade inlägg