Givare skänker miljoner – ännu oklart vad pengarna ska användas till

”Hittills har vi inte gjort av med en spänn” säger en av initiativtagarna i Tv4s morgonsoffa i morse. Hon refererar till de 9 miljoner kronor som skänks till initiativet ”Vi gör vad vi kan” som startades av en grupp privatpersoner för ca en vecka sedan. I ett samtal med en av initiativtagarna har vi på uppdrag av givare tagit reda på mer om initiativet som samlat in rekordmycket på kort tid.

Syftet med initiativet var från början att samla in skor, kläder och förnödenheter till de flyktingar som tagit sig över Medelhavet och kommit till den grekiska ön Lesbos. Initiativet togs av en privatperson som för ett par veckor sedan var på semester på den grekiska ön och såg vidden av den pågående flyktingkatastrofen. Familjen gjorde det de kunde för att hjälpa och när de kom hem startades initiativet ”Vi gör vad vi kan” tillsammans med en grupp kvinnor, som till vardags arbetar som kommunikatörer.

Tanken var att de själva skulle åka ned och dela ut det som samlats in. En vecka senare ser situationen helt annorlunda ut då initiativet har spridits som en löpeld över Sverige och miljontals kronor har samlats in. Intresset för att skänka kläder, skor och förnödenheter har varit enormt och i helgen (den 11-13 september) finns ett antal insamlingsstationer runt om i Stockholm.

Responsen till initiativet har varit enorm, både från privatpersoner och från företag. Petra Kauraisa, en av initiativtagarna som vi har varit i kontakt med, berättar hur de bland annat har kontakt med ett av världens största logistikföretag som kommer att hjälp dem med att få ned förnödenheterna till Lesbos. Pengarna ligger än så länge orörda men enligt Petra har de kontakt med olika organisationer för att samla kunskap. Bland annat medverkar organisationen Human Bridge som partner.

På ”Vi gör vad vi kan” Facebooksida är det flera personer som ifrågasätter initiativet och frågar varför de inte ger pengarna till en mer välkänd och erfaren organisation. Petra förstå den kritiken men menar de personer som velat skänka pengar till de större organisationerna med 90-konto, har gjort just det. Petra framhåller vikten av att kvalitetssäkra och att det viktigaste är att göra rätt, inte göra snabbt. Samtidigt argumenterar Petra emot sig själv och påpekar att hon tror att en av anledningarna till varför de har fått in så mycket pengar är just för att de kan vara snabba och rörliga, något som folk kanske inte läser in i större organisationer.

Vad som kommer hända med pengarna och hur de ska hantera den stora summan vet initiativtagarna ännu inte. Petra repeterar under intervjuns gång att det är många som frågar vad deras plan egentligen är och Petra menar att det hade varit omöjligt för dem att veta från början exakt vart pengarna kommer att gå. De hade inte planerat för en insamling i den här storleksordningen, så därför hade de inte en plan i förväg för summor av den här storleken berättar Petra.

Givarguiden kommer fortsätta följa initiativet och vad som händer med Din gåva,

 

 

Dela: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email

Relaterade inlägg